کمپرسور اویل فری
کمپرسور اویل فری (oil free) یا کمپرسور بدون روغن دستگاهی برای تولید هوا است که بدون استفاده از روغن به عنوان خنک کننده به تولید هوای فشرده می پردازد. کمپرسور های معمولی از روغن به عنوان خنک کننده و برای نرم کردن قطعات و کاهش سایش استفاده می کنند.
وجود روغن در داخل قطعات مختلف کمپرسور باعث می شود در هوای فشرده نهایی مقداری روغن وجود داشته باشد و این ناخالصی برای صنایع حساس مانند مواد غذایی و دندانپزشکی به هیچ وجه قابل قبول نیست.
به همین دلیل نیز مدل های جدیدی از کمپرسور ها به بازار آمده اند که بدون روغن کار می کنند و بدین شکل محصول نهایی آن ها عاری از روغن است. در ادامه به توضیح نحوه کار کمپرسور اویل فری و همچنین توضیحاتی در خصوص انواع، کاربرد ها و نحوه نگهداری از این مدل کمپرسور ها خواهیم پرداخت.
کمپرسور اویل فری چگونه کار می کند؟
کمپرسور اویل فری به دلیل عدم استفاده از روغن در داخل قطعات کمپرسور به سرعت گرم می شود. به همین منظور نیز عمل فشرده کردن هوا معمولا در دو مرحله یا بیشتر صورت می گیرد. در ادامه به توضیح مراحل فشره سازی هوا توسط کمپرسور بدون روغن خواهیم پرداخت.
مرحله اول:
در ابتدا کمپرسور به وسیله دریچه های ورودی، هوا را وارد سیستم خود می کند. این هوا ابتدا باید از فیلتر های مخصوص عبور کند تا از سلامت و خالص بودن آن اطمینان حاصل شود. کمپرسور تنها در صورتی می تواند دریچه های ورودی را باز نگه دارد که در حال کار نباشد. هنگامی که کمپرسور شروع به فشرده سازی هوا کند، دریچه های ورودی بسته می شوند.
مرحله دوم:
در مرحله دوم هوای ورودی به داخل قسمت اول فشرده کننده (المنت اول) فرستاده می شود. در این قسمت هوا فشرده می شود. فشرده شدن هوا در کنار نبودن مایعی برای خنک کردن دستگاه موجب می شود دمای هوای فشرده بسیار بالا برود.
معمولا دمای هوا ممکن است تا ۹۵ درجه نیز افزایش یابد. این هوای بسیار گرم برای استفاده به هیچ وجه مناسب نیست و حتما باید خنک شود. بنابراین هوا به مرحله بعدی فرستاده می شود.
مرحله سوم:
در مرحله سوم، هوایی که به دلیل فشرده شدن بسیار گرم شده بود وارد خنک کننده می شود. خنک کننده دمای هوا را پایین می آورد. هوای با درجه حرارت بالا معمولا مقداری از اکسیژن خود را از دست می دهد و با سرد شدن دوباره به حالت قبل باز می گردد.
نکته مهمی که در این مرحله وجود دارد این است که با سرد کردن هوا ممکن است رطوبت و بخار در هوا به وجود بیاید. سیستم خنک کننده اولیه دارای فیلتر هایی است که رطوبت را از هوا جدا می کند و با این کار باعث می شود آسیبی به بخش های دیگر کمپرسور وارد نشود.
در برخی کمپرسور ها که نیاز به تولید فشار کمی ندارند همین هوا به عنوان خروجی مورد استفاده قرار می گیرد ولی در مدل های دیگر هوا برای فشرده سازی ثانویه فرستاده می شود.
مرحله چهارم:
در مرحله چهارم، هوای خنک شده دوباره به کمپرسور وارد می شود تا تحت فشار قرار گیرد. در این مرحله با توجه به خنک بودن هوا، فشار بیشتری بر روی آن وارد شده ولی دما تا حدود ۸۰ درجه بالا می رود. در این مرحله نیز به دلیل عدم وجود مایع خنک کننده دمای هوای فشرده بالا می رود.
مرحله پنجم:
مرحله پنجم به عنوان مرحله آخر فشرده سازی هوا در کمپرسور اویل فری شناخته می شود. هوای فشرده شده با حرارت بالا به خنک کننده دوم وارد می شود تا دوباره سرد شود. این هوا پس از سرد شدن وارد مخزن ذخیره کمپرسور شده و یا به صورت مستقیم مورد استفاده قرار می گیرد.
کمپرسور اویل فریکمپرسور های معمولی |