فیلتر درایر
بشر، امروزه برای پیش برد اهداف خود از ابزارهای گوناگونی بهره میجوید. این ابزار در شکلها و ابعاد گوناگون همچنین روشهای متفاوت این اهداف را به نحو احسن پیش میبرند. این اهداف گوناگون مثل گرمایش، سرمایش، افزایش سرعت امور، کاهش استفاده از نیروی بدنی، افزایش دقت و …. هستند.فیلتر درایر
بخشی از این هدفها مربوط به تغییر هوای محیط زندگی و یا محل کار است. این کار با استفاده از انواع سیکلها و سیستمهای ترمودینامیکی صورت میگیرد.نکته این است که این تغییرات با استفادهی تنها از این سیکلها منجر به هدف مد نظر ما نمیشود و برای رسیدن به هدف مطلوب ما باید از چند سیستم و وسیله بهره بجوییم.
یکی از این ابزارهای مورد بحث فیلتر درایر و یا خشک کن هواست. پر واضح است که اگر رطوبت هوا از حد خاصی خارج شود موجب آزار انسان و تغییر در نتیجه کار آن میشود. برای جلوگیری از این افزایش رطوبت در طی استفاده از انواع سیکلهای ترمودینامیکی از فیلتر درایر استفاده میکنند.
فیلتر درایر چیست؟
همانگونه که از نام این ابزار بر میآید، مواد را جدا میکند. در واقع فیلتر درایر وسیله ایست که در طی سکلهای ترمودینامیکی علی الخصوص سیکلهای تبرید و دستگاه کمپرسور مواد مضر و نامطلوب سیکل مانند رطوبت یا اسید را جذب میکند و یا اصطلاحا آن را خشک میکند.
در فیلتر درایر، جذب ناخالصیها با روشهای متفاوتی انجام میشود. در یکی از این روشها از مواد جاذب استفاده میشود. پر کاربردترین این مواد عبارتاند از: آلومینایِ فعال شده، سولفات کلسیم، آلومیناژل، شبکه توری بسیار ظریف و مولکولی موسوم به سرند، سیلیکاژل. این مواد بخش عظیمی از رطوبت , رسوبات و اسید های مواد مورد استفاده در سیکلها را دریافت کرده و هوا را تصفیه میکنند.
فیلتر درایر دارای انواع مختلفی است. این مدلها عبارتاند از:
اجزای فیلتر درایر
به طور کلی این دسته از فیلترها از چهار جز تشکیل میشوند. این چهار جز و وظیفه هرکدام در زیر آورده شده است.
جاذب رطوبت توسط فیلتر درایر
ا ین فیلترها از موادی تشکیل شدهاند که جاذب شدید رطوبت هستند. این مواد رطوبت موجود در گاز و مایع مبرد را جذب میکنند. مواد جاذب با جذب رطوبت، آب را به شکل اشباع در میآورند و در سطح خود نگه میدارند. آمونیای فعال و دانه بندی به عنوان عوامل اصلی جذب رطوبت به شمار میروند. جذب رطوبت نتیجه سه پدیده زیر است:
همانگونه که از اسم این وسیله مشخص است، کار و وظیفه اصلی این فیلتر کاستن از رطوبت است. اما وظایفی دیگر هم دارد که به اختصار در زیر شرح داده شدهاند.
نصب فیلتر درایر در مسیر خط لوله
در این بخش از مقاله فیلتر درایر چیست طریقه نصب این قطعه را توضیح میدهیم. وظیفهی اصلی فیلتر درایر محافظت از روغن کمپرسور و سیال مبرد است. این قطعه به گونهای طراحی میشود که بتواند رطوبت ورودی به دستگاه را تقریباً به صفر رسانده و از ورود ذرات رسوب کننده به روغن و سیال مبرد جلوگیری کند. به همین خاطر باید از فیلتر درایر پیش از بخش ورودی استفاده کرد. به این منظور این قطعه را قبل از ورودی ساکشن سیال مبرد نصب میکنند. عامل دیگری که سبب استفاده از فیلتر درایر در این بخش می شود، عامل گرماست. با افزایش دما، رطوبت نسبی سیستم کاهش یافته و در نتیجه میزان رطوبت جذب شده در رطوبت گیرها کاهش مییابد. در واقع گرما میتواند باعث ورود رطوبت به سیستم شود. به همین خاطر باید این قطعه را در بخشی نصب کرد که مبرد در سردترین حالت ممکن به سر میبرد؛ یعنی بخش ورودی به ساکشن یا مسیر برگشت از کمپرسور. جایی که سیال مبرد پس از عبور از کندانسور به حالت مایع در آمده و آمادهی ورود به کمپرسور است. فیلتر درایرها را باید به صورت عمودی روی خط لوله نصب کرد. دلیل این کار، استفاده از نیروی جاذبهی زمین برای فیلتر کردن سیال مبرد است. طوری که سیال به خاطر وزنی که دارد از رطوبت گیر عبور کرده و آمادهی ورود به کمپرسور گردد. همچنین پایین بودن سرعت سیال در این حالت باعث تماس بیشتر سیال مبرد و فیلتر رطوبت گیر میشود.
این موضوع بسته به عوامل مختلفی است. در این سرفصل به پنج موعد و نشانه مهم و شایعتر اشاره میشود.
جمع بندی
به پایان مقاله درایر و انواع آن رسیدیم. ورود رطوبت و برخی ذرات فیزیکی به ساختمان کمپرسور یا سیستم تبرید میتواند خرابی های ناگواری به بار بیاورد. به همین خاطر باید از این قطعات در خطوط لوله استفاده کرد. درایر را معمولاً به صورت عمودی و در پایان جریان برگشتی سیال مبرد نصب میکنند. در طراحی آنها از مواد جاذب رطوبت و حذف کنندههای فیزیکی ذرات استفاده شده است. وظیفهی اصلی این قطعه محافظت سیال مبرد و همچنین روغن کمپرسور در برابر ورود رطوبت و دیگر عناصر شیمیایی است.
همواره توجه داشته باشید که نگهداری از فیلتر درایر بسیار آسان اما مهم است. برای این کار ابتدا در محیط از یک رطوبت سنج استفاده کنید. زمانی که رطوبت از حال ایده آل خارج شد، سیستم را بررسی کنید و اگر مشکلی نیفتاد، فیلتر درایر را تعویض نمایید. به صورت کلی هم به یاد داشته باشید که هر زمان سیستم تبرید خود را تعمیر کردید، حتما باید فیلتر درایر را نیز تعویض کنید. با رعایت همین نکات کوچک مطمئن باشید که به عمر دستگاه خود افزودهاید و هزینههای جانبی خود را تا حد زیادی کاهش میدهید.