تجهیزات کمپرسور

کمپرسور دینامیکی

کمپرسورهای دینامیکی در دو مدل شعاعی و کمپرسورهای محوری ساخته می­شوند. مدل کمپرسور دینامیکی محوری عموما کمپرسورهای توربینی یا کمپرسورهای توربینی شعاعی نامیده می‌شوند و مدل­های شعاعی نیز عموما کمپرسورهای گریز از مرکز نام دارند

کمپرسورهای دینامیکی در دو مدل شعاعی و کمپرسورهای محوری ساخته می­شوند. مدل کمپرسور دینامیکی محوری عموما کمپرسورهای توربینی یا کمپرسورهای توربینی شعاعی نامیده می‌شوند و مدل­های شعاعی نیز عموما کمپرسورهای گریز از مرکز نام دارند. در مقابل کمپرسورهای جابجایی مثبت که با جریان ثابت کار می‌کنند، کمپرسورهای دینامیکی با فشار ثابتی کار می‌کنند. عملکرد کمپرسور دینامیک تحت تأثیر شرایط بیرونی قرار دارد، به عنوان مثال ایجاد تغییری جزئی در فشار ورودی باعث تغییر زیادی در ظرفیت می‌شود.

 

انواع کمپرسورهای دینامیکی

گفته شد که کمپرسورهای دینامیکی دارای دو مدل هستند. در زیر به بررسی این دو مدل خواهیم پرداخت.

 

کمپرسورهای گریز از مرکز یا سانتریفیوژ، از انواع کمپرسورهای دینامیکی هستند. در این کمپرسورها همانگونه که از نامشان مشخص است با استفاده از نیروی گریز از مرکز، سیال را فشرده میسازند. شیوه کار این کمپرسور به این گونه است که فشار سیال با عبور از ایمپلر، دچار افزایش فشار میشوند. بعد از ایمپلر این سیال تغییر فشاردادهشده، وارد یک پخش‌کننده می‌شود و با کاهش سرعت این سیال، فشار استاتیک آن افزایش می‌یابد، در ادامه سیال یک وارد جمع‌کننده می‌شود. این کمپرسورها خود به دو دسته تک محوره و گریبکسی تقسیم میشوند. این کمپرسورها به جز کمپرسورهای گریز از مرکز یا سانتریفیوژ با نام کمپرسور توربو نیز شناخته میشوند. لازم به ذکر است که در اینگونه از کمپرسورها سه فرایند مکش، تراکم و تخلیه در آن واحد و به صورت همزمان انجام میشود که برای سایر کمپرسورها اینگونه نیست. نکته دیگر پیرامون این دسته از کمپرسورها، قابل تنظیم بودن فشار سیال خروجی در انتهای مسیر است که با استفاده از تغییر سرعت پروانه انجام میشود.

این دسته از کمپرسورهای دارای چهار بخش اصلی هستند که ای چهار بخش، به ترتیب عبارتاند از:

 

ورودی
 
پروانه
 
پخش کننده (دیفیوزر)
 
جمع کننده (نازل)
 
 

این دسته از کمپرسورها، دارای جریان محوری هستند. شیوه کار این نوع از کمپرسور­ها بر پایه حرکت دادن سیال(انتقال) به وسیله پروانه­ های چرخان نصب شده روی رتور است. بیشترین کاربرد این دسته از کمپرسورها در توربین­ های گازی می­ باشد. در داخل کمپرسور، جریان گاز در جهت محوری Axial می­باشد و به غیر از پروانه­ های  نصب شده روی روتور(پروانه متحرک) که وظیفه انتقال انرزی از رتور به سیال را عهده­ دار می­ باشند و با محور می ­چرخند یک سری پره ­ی ثابت دیگر نیز بر روی بدنه کمپرسور نصب شده­ است که به آن­ ها پره­ های راهنما گفته می­ شود، که این پره­ ها به غیر از جهت دادن به سیال، برای انتقال از یک مرحله به مرحله دیگر وظیفه تبدیل انرژی جنبشی به انرژی فشاری مورد استفاده قرار می ­گیرند. در این نوع از کمپرسورها، افزایش فشار به این شکل صورت می­گیرد که گاز به صورت آهسته از فضای باز(گسترده) به فضای تنگ­تری هل داده می­ شود و موجب کم شدن حجم سیال و افزایش فشار آن می­ شود.

 

مزایای کمپرسور دینامیکی

 

علت ساخت دستگاه ­های مختلف برای انجام یک­ کار، تفاوت در بعضی از پارامترهای مورد اهمیت برای ماست. این پارامترها نظیر هزینه تولید، هزینه تعمیر و نگه­داری، زمان ساخت، بازدهی، توان خروجی، مصرف انرژی، اصطحلاک و غیره است. در زیر به بررسی مزایای کمپرسورهای دینامیکی در مواجه با سایر کمپرسورها پرداخته­ ایم.

 

هزینه تعمیر و نگه­داری کمتر
 
قطعات کم
 
کم بودن اصطحلاک
 
با دوام­تر
 
ارتعاش کمتر
 
نداشتن نیاز به فنداسیون و پی سازی
 
بازدهی بالاتر نسبت به کمپرسورهای جابه­جایی مثبت
 
مناسب برای مصارف صنعتی و نیازمند فشار بالا
 
 
 

معایب کمپرسور دینامیکی

 

طبیعی است که هر ساخته­ی دست بشر دارای نقص هم هست. کمپرسورها هم از این قاعده مستثنی نیستند. در زیر نگاهی گذرا به معایب کمپرسورهای دینامیکی انداخته شده ­است.

 

هزینه اولیه بالا
 
عدم پوشش ظرفیت­های پایین مشابه ظرفیت خانگی
 
داشتن صفحه فرمان پیچیده
 
داشتن دقت بالا
 
حساس بودن دستگاه
 

سخن پایانی

 

می­ دانید که کمپرسورها به طور مستقیم و غیر مستقیم در خیلی از امور نقش دارند و دور شدن و گریز کردن از آن‌ ها کاری سخت، دشوار و یا نا ممکن است. این امر نیازمند اختراع و ساخت دستگاه‌ هایی است که برای انجام کار خود نیاز به تغییر فشار هوای پیرامون­ نباش و یا به شیوه‌ ای دیگری کار کنند. به این دلیل که این کمپرسورها در گوشاگوش زندگی ما حضور دارند، آشنایی و شناخت آن‌ ها مفید است.

انتخاب از بین دسته­ های متنوع کمپرسورها امری مشکل و دشوار است و برای انتخاب خوب و صحیح لازم است که نسبت به انواع کمپرسورها شناخت نسبی داشته ­باشیم. در ابتدا این مقاله به معرفی کمپرسور پرداخته­ شد و در ادامه آن انواع کمپرسور و کمپرسور دینامیکی و انواع آن یعنی کمپرسورهای گریز از مرکز و محوری پرداخته­ شد و در ادامه مزایا و معایب این دسته از کمپرسورها ذکر شد. به عنوان سخن پایانی باز هم لازم به ذکر است که در ابتدا برای خرید این دستگاه­ به افراد متخصص مراجعه نمایید و پس از گرفتن مشورت اقدام به خرید نمایید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا