کمپرسور گریز از مرکز
کمپرسورهای گریز از مرکز از زیر شاخه دینامیکی که با استفاده از نیروی گریز از مرکز، فشار سیال را تغییرداده که نام دیگر آن سانترفیوژ و یا کمپرسور توربو دارند.
کمپرسور گریز از مرکز
روش کار کمپرسور گریز از مرکز
در این دسته از کمپرسورها، با استفاده از پرهها حرکت چرخشی به سیال داده میشود و با استفاده از نیروی گریز ایجاد شده از مرکز، فشار سیال به حد دلخواه میرسد. این کمپرسورها با استفاده از افزایش انرژی جنبشی سیال مبرد، به کمک پرههای دوار، فشار و دمای گاز را بالا میبرد. سیال که عموما بعد از این مرحله به شکل گاز است به داخل محفظه مکیده شده و پره، گاز را مجبور به حرکت دوار با سرعت بالا میکند. در نهایت ذرهای که بیشترین سرعت را دارد از یک دیفیوزر عبور کرده و در آن حجم گاز افزایش و سرعتش کاسته میشود. در این فرآیند انرژی جنبشی گاز در فشار پایین و سرعت بالا، به سرعت پایین و فشار بالا تغییر وضعیت میدهد. با افزایش سرعت دورانی پره، فشار نهایی نیز افزایش مییابد. در کمپرسور گریز از مرکز، تمام این فرآیندها و مراحل به صورت همزمان و پشت سر هم رخ میدهد که این امر بر خلاف روش کار کمپرسورهای پیستونی است که در هر سیکل سه حالت مکش و تراکم و تخلیه یکی پس از دیگری رخ میدهد.
کمپرسور گریز از مرکز از چهار بخش اصلی تشکیل شدهاند. این چهار بخش عبارتاند از ورودی، پروانه، پخش کننده و جمع کننده. این کمپرسورها برای حجمها و دبیهای بالا و فشارهای کمتر استفاده میشوند. این کمپرسورها در مقایسه با کمپرسور پیستونی و کمپرسور اسکرو توانایی کمتری در تولید فشار دارند اما حجم خروجی آنها بیشتر از دو نوع ذکر شده است. این کمپرسورها با توجه به ظرفیت موتور و محفظهها قابل تنظیم هستند و میشود با تنظیم سرعت چرخش موتور و پرهها فشار را به حد دلخواه در آورد.
این نوع کمپرسورها را نیز می توان طبق روش چرخش تقسیم بندی کرد:
1. کمپرسورهایی که به طور مستقیم مدیریت می شوند طبقه بندی کرد : یعنی انتقال حرکت از موتور به کمپرسور به طور مستقیم. آنها دو نوع هستند:
الف. کمپرسورهای مهر و موم شده مهر
ب کمپرسورهای نیمه مهر و موم شده که موتور و کمپرسور در مکان های جداگانه ای قرار دارند.
2. کنترل هایی که توسط کمربند یا تسمه هدایت می شوند: حرکت توسط کمربندها از موتور به کمپرسور منتقل می شود و کنترل های باز نامیده می شود.
انواع کمپرسور گریز از مرکز
کمپرسورهای گریز از مرکز به طور کلی به دو دستهی گیربکسی و تک محوره تقسیم میشوند؛ اما می توان آنها را از طریق تعداد حالتها و روش روغنکاری شان تقسیم بندی کرد.
تقسیم بندی کمپرسور گریز از مرکز بر اساس حالت:
تقسیم بندی کمپرسور گریز از مرکز بر اساس روش روغنکاری:
لازم به ذکر است که اخیرا نوعی از این کمپرسورها با استفاده از یاتاقانهای مغناطیسی بدون اصطکاک و بدون روغن کاری هم ساخته شدهاست که در این دسته، سایش مکانیکی قطعات از بین رفته و بازدهی، عمر مفید، میزان ارتعاش، هزینههای تعمیر و نگهداری و ضریب ایمنی دستگاه افزایش یافته است.
کمپرسورهای گریز از مرکز در مقایسه با سایر کمپرسورها
این کمپرسورها نسبت به سایر کمپرسورها، مزیتها و معایبی دارند که در زیر هرکدام از این مسائل به طور مختصر شرح داده شدهاند.
کمپرسورهای گریز از مرکز از این لحاظ میتوانند گرمای بیشتری را تولید و منتقل کنند اما همین نکته در بعضی سیستمها که نیاز به
سیال فشرده با دمای پایین است به عنوان نقطه ضعف این دستگاهها یاد میشود.
ساحتار سادهتر و تعداد قطعات کمتر در این گروه است.
چرخش این پره میتواند از طریق الکتروموتور، توربین بخار و توربین گازی تامین شود.
نواقص کمپرسورهای گریز از مرکز
هر دستگاه در بعضی از پارامترها به نسبت سایر دستگاههای مشابه برتری و ضعف هایی دارد. کمپرسورهای گریز از مرکز نیز از این دسته مستثنی نیستند. در زیر نگاهی به این پارامترها انداختهشده است.
همان طور که در مطلب بالا گفته شد در بیشتر امور کمپرسورها به طور مستقیم و غیر مستقیم نقش دارند و دوری جستن و اجتناب کردن از آنها کاری سخت و دشوار است که، نیازمند اختراع و ساخت دستگاه هایی است که نیازمند این تغییر فشار سیال نباشند و به شیوهای دیگر کار کنند. به این سبب که این کمپرسورها در جای جای زندگی ما هستند شناخت آنها مفید است.
در میان انواع مختلف و طیف وسیعی از این کمپرسورها، انتخاب امری دشوار و سخت است. برای انتخاب درست لازم است که نسبت به هر کدام شناختی نسبی داشته باشیم. در این مقاله سعی شد تا کمپرسور، انواع کمپرسور، کمپرسور گریز از مرکز، روش کار کمپرسور گریز از مرکز و انواع آن توضیحاتی دقیق و علمی ارائه شود. کمپرسور های گریز از مرکز برای حجم زیاد و فشارهای کم گزینهخوبی هستند، هرچند برای بررسی دقیقتر نیاز به شناخت محل استفاده هم میباشد.